קריר ובריא

מאת: בתיה מוסקוביץ, דיאטנית קלינית

 

נכון שבשר בקר טרי עולה ביתרונותיו הבריאותיים על בשר בקר קפוא. נכון שהוא טעים יותר וקל יותר להכנה, את זה אנו יכולים להבטיח לצרכן בעודו באטליז, אך איך נבטיח לו שיתרונות אלה יישמרו גם בבית?

להלן, לקט טיפים שימושיים לאחסון ולקירור בשר בקר טרי בבית (שימו לב - מדובר על טיפול בבית ולא באטליז):

 

א. שמים במקרר

מיד לאחר שמגיעים הביתה יש לאחסן את הנתח בתא הקר ביותר במקרר (בדרך כלל במדף התחתון) או במגירה המיועדת לכך. כדי למנוע דליפת נוזלים יש לעטוף את הנתח או לשמור בתוך כלי.

בשר מבושל יש לאחסן חם במקרר, סמוך ככל האפשר לסיום הבישול.

לצורך זירוז הקירור, כדאי לחלק נתח גדול של בשר לכמה מנות.

הערה: בשר בקר טרי טחון מתקלקל מהר יותר מנתחי בשר בקר שלמים, זאת מכיוון שככל ששטח הפנים של הבשר גדול יותר כמות החיידקים העלולה לחדור אליו רבה יותר.

 

ב. מאחסנים במקפיא

במקרה שהוכן רק חלק מהבשר ואת החלק השני הצרכן מעוניין לאחסן במקפיא:

בשר בלתי מבושל:

נתחים גדולים (כמו סטייקים ונתחים לצלי שלם) אפשר לאחסן במקפיא לתקופה של עד 12 חודשים.

בשר טחון אפשר לאחסן במקפיא לתקופה של 4-3 חודשים.

בשר מבושל:

בשר מבושל יאוחסן במקפיא זמן קצר יותר מבשר בלתי מבושל, מכיוון שחומרי הטעם בתבשיל מתחמצנים לאחר הקפאה ממושכת וטעמו של התבשיל עלול להיפגע.

מומלץ לסמן בכל אריזה את תאריך הקפאת הבשר, סוג הנתח ואף את השימוש שייעשה בו, כולל מספר המנות.

כדאי להשתמש בבשר שבמקפיא על פי סדר ההקפאה - נכנס ראשון יוצא ראשון (first in first out).

כדי למנוע "כוויות קור" עדיף לעטוף את הבשר בפלסטיק נצמד, או להכניס לשקית מיוחדת המיועדת להקפאה )מומלץ להוציא את כל האוויר מהאריזה לפני האטימה).

 

ג. מפשירים

בשר בקר טרי שהוקפא במקפיא יש להפשיר יום לפני הבישול במקרר באמצעות רשת המונחת על כלי שיקלוט את נוזלי ההפשרה.

בשר שמופשר במיקרוגל יש לבשל באופן מיידי.

לא מומלץ להקפיא בשנית בשר שהופשר, אלא לאחר בישולו.

אין להפשיר בשר בטמפרטורת החדר, אלא רק בתא המיועד לכך במקרר

הערה: תהליך ההקפאה יוצר גבישי קרח שפוגמים במבנה הבשר. גבישי הקרח גורמים לקרעים בסיבי הבשר ולהפרשת נוזלי הבשר בתהליך ההפשרה. תהליך חוזר של הקפאה והפשרה, גורם להתייבשות הבשר.

 

 

זמני אחסון והקפאה מרביים

 

סוג הבשר

במקפיא

במקרר

בשר בקר טרי

סטייקים ונתחי צלי שלם

12-6 חודשים

4-3 ימים

קוביות בשר לבישול או לטיגון

12-6 חודשים

3-2 ימים

קציצות/קבאב

12-6 חודשים

3-2 ימים

בשר טחון

4-3 חודשים

2-1 ימים

בשר בקר טרי לאחר בישול

כל הסוגים

3-2 חודשים

4-3 ימים

העתקת קישור