כל סכין והקצב שלה
כל סכין והקצב שלה
דב לובלינסקי ואייל כץ, 12/2003
כשהסכין אינה איכותית ואינה מחודדת כראוי הולכים לאיבוד זמן מיותר וכוח רב. השחזת הסכין לעתים קרובות מייעלת את העבודה
`ארבע תנועות קצרות ולא יותר נדרשות כדי לחדד סכין, אבל צריך לעשות את זה בקלי קלות, בלי לחץ, ובזווית נכונה – זה הכול`, אומר דב לובלינסקי, ומוסיף: `אך חייבים להשתמש בכלים מעולים!`.

דב היה בן 15 כשהצטרף בשנת 41` לאביו אל בית המלאכה להשחזת סכינים ברחוב שינקין בתל-אביב. היום התרחב העסק, בית המלאכה, החנות והמשרד נמצאים ברחוב קינג ג`ורג`, ויחידת השיווק בבית מרכזים בתל אביב.
ביניים: חלק בלתי נפרד
`סכין היא חלק בלתי נפרד מחייו של קצב`, אומר דב לובלינסקי. `בראש וראשונה היא צריכה להתאים ליד שלו, אחר כך צריך להתאים לה מוט חידוד טוב. כשהסכין אינה איכותית ואינה מחודדת כראוי הולכים לאיבוד זמן מיותר וכוח רב, ולכן השחזת הסכין לעתים קרובות תייעל את העבודה`. שלוש דרכים להשחזת סכין, זו שנעזרים בה בזמן העבודה הנעשית באמצעות מוט חידוד, השחזה שנעשית בסוף יום העבודה באמצעות אבן עשויה מגרניט, והשחזה באמצעות מכונת השחזה שנעשית מדי פעם. `כל סכין שנמכרת אצלנו, גם היוקרתית ביותר, עוברת השחזה מחדש`, מציין דב.

`בסוף כל יום פירוק בשר סכין הפירוק שלי גמורה`, אומר אייל כץ - בעל אטליז כצל`ה. `אחרי יום כזה אני משחיז אותה באבן, אבל אחרי פעמיים אני חייב לשלוח אותה להשחזה מכנית`.
האם יש הבדל בין סכין פירוק לסכין חיתוך?
`לשני הסכינים צורה דומה, ההבדל הוא באורך`, מוסיף כצל`ה. `אורכה של סכין פירוק 15-16 ס`מ, ואילו אורכה של סכין חיתוך 18-22 ס`מ. הסכינים הטובות בעולם הן אלה המיובאות מגרמניה או משוויץ. אגב, בהוראת משרד הבריאות הישראלי חל איסור להשתמש בסכינים עם ידית עץ`.

באירופה מחויבים הקצבים, על פי חוק, להגן על גופם ועל ידיהם בזמן הפירוק והחיתוך, לשם כך הם עוטים כפפות ואפוד העשויים רשת מתכת. בארץ לא משתמשים עדיין באפודי הרשת, אך נראה שההבנה והמודעות יקדמו את נושא הבטיחות בענף וגם את המוצר הזה.
העתקת קישור